“Sava Semberija” izvezla 4.000 tona proizvoda

Bez autora
Jan 15 2013

Prehrambena industrija „Sava Semberija” prošle godine je na tržište zemalja regiona, ali i Njemačke, Amerike i Kanade, izvezla 4.000 tona gotovih proizvoda, rekla je direktor te fabrike Jagoda Krsmanović. Rukovodstvo „Sava Semberije” zadovoljno je rezultatima poslovanja i saradnje sa kooperantima u prethodnoj godini, ali nije i raspoloživom količinom domaćih poljoprivrednih proizvoda. Domaće sirovine nema dovoljno. U 2012. godini ostvarena je tek u iznosu od 45 odsto, a zabrinjava činjenica da u Semberiji nema organizovane poljoprivredne proizvodnje. Neophodno je što prije organizovati poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji, jer je najvažnije da se dobije sirovina sa domaćeg područja. Prehrambena industrija „Sava Semberija” prošle godine je uvozila sirovinu, najviše iz Srbije i Makedonije, a u 2013. je ugovoren uvoz iz još nekih evropskih zemalja.

“Sava Semberija” izvezla 4.000 tona proizvodaPrehrambena industrija „Sava Semberija” prošle godine je na tržište zemalja regiona, ali i Njemačke, Amerike i Kanade, izvezla 4.000 tona gotovih proizvoda, rekla je direktor te fabrike Jagoda Krsmanović, prenose agencije.

Rukovodstvo „Sava Semberije” zadovoljno je rezultatima poslovanja i saradnje sa kooperantima u prethodnoj godini, ali nije i raspoloživom količinom domaćih poljoprivrednih proizvoda.

- Domaće sirovine nema dovoljno. U 2012. godini ostvarena je tek u iznosu od 45 odsto - rekla je Krsmanovićeva i dodala da zabrinjava činjenica da u Semberiji nema organizovane poljoprivredne proizvodnje.

Prema njenim riječima, neophodno je što prije organizovati poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji, jer je najvažnije da se dobije sirovina sa domaćeg područja.

Prehrambena industrija „Sava Semberija” prošle godine je uvozila sirovinu, najviše iz Srbije i Makedonije, a u 2013. je ugovoren uvoz iz još nekih evropskih zemalja.

Krsmanovićeva je za ovu godinu najavila nove investicije u nove mašine, povećan obim proizvodnje, a o čemu će konkretnije biti riječi krajem februara i početkom marta kada se sumiraju potpisani ugovori sa kooperantima, ali i kupcima, te ugovori repromaterijala, sirovine i ambalaže.

Vlasnik ovog preduzeća Milorad Krstić očekuje da će narednih godina, u saradnji sa vlastima i poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji, uspjeti da osigura organizovanu proizvodnju.

- Za sada, u ovoj godini planiramo povećanje proizvodnje za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali na domaćem tržištu je sada nemoguće očekivati dovoljnu proizvodnju sirovina za ostvarenje našeg plana - rekao je ranije Krstić.

On je naveo da je, osim iz Makedonije i Srbije, za ovu godinu već ugovoren uvoz poljoprivrednih proizvoda i iz Bugarske i Turske u vrijednosti od nekoliko miliona KM.

Grad Bijeljina je najavio pomoć fabrici “Sava Semberija” preko Agrarnog fonda od deset odsto, kako je i dosad subvencionisao poljoprivrednu proizvodnju.

Na ovaj način, kažu u gradskoj upravi, želi se dati doprinos zaštiti domaćeg tržišta od uvoza poljoprivrednih sirovina.

Prehrambena industrija „Sava Semberija” trenutno zapošljava 60 radnika, a u sezoni taj broj se kreće od 220 do 250.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik